Featured

Ziek op de foto

Herma, of eigenlijk de merkwaardige tekening van haar huid op handen en voeten, gaat op de foto 'voor de wetenschap'.

Na een aantal dagen intensieve zorg op de medium care ben ik weer terug op mijn kamer. Het acute gevaar van de leverruptuur lijkt geweken. Mijn bloedstolling was totaal ontregeld waardoor allerlei problemen ontstonden. De schade is beperkt gebleven tot diverse bloedingen in mijn ogen, milt, nieren en lever. 'Gelukkig heb ik geen hersenbloeding gehad', zeg ik tegen Hein, die vermoeid, maar ogenschijnlijk rustig naast me zit. Hij kijkt me aan en ondanks mijn slechte zicht zie ik aan zijn ogen dat hij aan nog veel ergere dingen heeft gedacht.

Hij gaat er verder niet op in en ook ik doe er het zwijgen toe.Ik heb geen idee hoe ik eruit zie maar wat ik zelf kan zien aan mijn huid oogt het er niet prettig. Mijn armen zijn op sommige plekken diep donkerblauw van kleur, bijna zwart. Dit vanwege de onderhuidse bloedingen en het vele prikken. Mijn lichaam is opgezet van het vocht dat ik vasthoud, mijn handen aan de binnenkant zitten vol rode puntjes die heel gevoelig zijn bij het aanraken. Ook mijn voetzolen zijn pijnlijk en rood opgezet.


De inderhaast geconsulteerde dermatoloog heeft er geen verklaring voor. 'Een dergelijk ziektebeeld heb ik nooit eerder gezien.' Na overleg met collega's besluit hij het nog even aan te kijken. Wél stuurt hij de ziekenhuisfotograaf op me af: 'De foto's kunnen we gebruiken bij college's over zeldzame aandoeningen.', zo licht hij toe. Om mijn voeten te fotograferen moet het dekbed worden teruggeslagen. De fotograaf schrikt als hij me in vol ornaat ziet liggen; dat zieke, door oedeem opgezette lijf van mij, de operatiewond van mijn schaambeen tot mijn navel, mijn ontblote onderlichaam omdat ik door de pijn niets anders dan een nachthemd kan velen. Ik ben er inmiddels al zo aan gewend dat Jan en Alleman mij bekijkt, betast of verschoont, dat ik het gelaten over me heen laat komen.


Hij gaat er verder niet op in en ook ik doe er het zwijgen toe.Ik heb geen idee hoe ik eruit zie maar wat ik zelf kan zien aan mijn huid oogt het er niet prettig.

Naar boven