Interviews


Dit onderdeel bevat interviews met vrouwen die HELLP hebben doorgemaakt en ook met partners en familie. Daarnaast komen zorgprofessionals aan het woord, die spreken vanuit hun betrokkenheid en professionele ervaring met HELLP-patiënten. Doel is om HELLP-ervaringen uit verschillende invalshoeken te belichten en de lezer zo een totaalbeeld te geven van wat HELLP allemaal kan betekenen.

Featured

Er gebeurt veel meer als je 'ja' zegt

Chantal Jonkers en Karina Knaap - over HELLP en de geboorte van een vriendschap - Allebei zwanger van hun eerste kind, werden ze relatief vroeg in hun zwangerschap in zorgwekkende toestand opgenomen in het AMC. Samen op de afdeling ontwikkelde de een HELLP, de ander op een haar na net niet. Beiden bevielen via een spoedkeizersnede voortijdig van een heel klein kindje. Op de afdeling neonatologie lagen hun kinderen Sepp en Nika naast elkaar, net zoals hun moeders Karina en Chantal in de periode daarvoor, te vechten om het te overleven. Twee vrouwen, twee verhalen. Verhalen die met elkaar verweven zijn geraakt door het gedeelde lot. In hetzelfde HELLP-schuitje beland, ontstond een innige band. Een gesprek over HELLP en de geboorte van een vriendschap.
Featured

Nu weet ik hoe bang ik eigenlijk was

Heleen Strijberk – van Doppenburg - Over de naweeën van Pre-eclampsie/HELLP - Heleen Strijberk vertelt in alle openheid terwijl ze met een brede zwaai naar de muur schuin achter haar wijst. 'De hele wand hing vol met blije kaartjes vol gelukwensen. Hoe vaak het niet tegen me gezegd is: 'Joh, maar je hebt wél een mooie dochter!'. Dat wist ik, tegelijkertijd voelde ik me diep ellendig.
Featured

Op het moment dat je gaat twijfelen, kieper je erin

Carine van Doppenburg - Dochter en schoondochter hadden HELLP, Oma van drie te vroeg geboren kleindochters - 'Vroeger hoorde je vaag wel eens wat over hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging. In die tijd werd niet zo uitgebreid stilgestaan bij wat er allemaal kon gebeuren. Erover praten gebeurde al helemaal niet.'

Zorgprofessionals

Featured

Zwangerschap als wonder van acceptatie

Ron Derksen - internist en klinisch immunoloog UMC, Utrecht - 'Het grote wonder van de zwangerschap is dat het transplantaat dat de vrouw in zich draagt, wordt geaccepteerd door haar lichaam. In het licht van afweer en acceptatie is zwangerschap een wonderlijk concept.'
Featured

Pre-eclampsie en HELLP: een uitdaging voor patiënte en professional

Arie Franx - hoogleraar verloskunde UMC, Utrecht - Preeclampsia: a continuing challenge. Deze bijkans profetische woorden glanzen de lezer tegemoet op de uitnodiging voor een symposium, gelegen tussen de paperassen in Arie Franx' werkkamer. Het citaat is van de Engelsman Chris Redman, een grootheid op het onderzoeksterrein pre-eclampsie/HELLP en een van de sprekers op deze door het UMC georganiseerde bijeenkomst.
Featured

Zo zit je te punniken, zo heb je HELLP

Maartje Rutgers - verpleegkundige in het WKZ - Het is al tegen tien uur 's avonds wanneer ik in de gangen van het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis(WKZ) in Utrecht ronddwaal. Ik was hier al wel vaker, maar dan werd ik meestal in een bed rondgereden, op weg naar een onderzoek of naar de medium care van de kinderafdeling. Toen was ik ernstig ziek als gevolg van het HELLP-syndroom. Nu ben ik, gezond en wel, op zoek naar verpleegkundige Maartje Rutgers.
Featured

Voor de verwerking is het belangrijk eventuele leemtes in je herinnering te vullen en hier iets mee te doen

Maria V. - IC-verpleegkundige UMC - Een vrijdagavond, ergens in een flat in Utrecht. IC-verpleegkundige Maria staat aan de vooravond van een week nachtdienst. Vanavond laat gaat ze aan de slag in het Universitair Medisch Centrum (UMC) te Utrecht, maar eerst heeft ze een gesprek met de redactie van Inzicht over haar werkzaamheden. Uiteraard ligt hierbij het accent op haar ervaringen met patiënten met het HELLP-syndroom.
Featured

Borstvoeding na HELLP

Heleen Hilgers - lactatiekundige - 'Als borstvoeding na HELLP goed gaat, zonder begeleiding, dan is dat eigenlijk een wonder' Borstvoeding na HELLP is geen vanzelfsprekendheid. Soms verloopt het goed, soms draait het op een teleurstelling uit. Op bezoek bij lactatiekundige en verpleegkundige Heleen Hilgers van Borstvoedingscentrum Amsterdam. Haar motto luidt: doe wat je zélf wilt!
Naar boven