Interviews


Dit onderdeel bevat interviews met vrouwen die HELLP hebben doorgemaakt en ook met partners en familie. Daarnaast komen zorgprofessionals aan het woord, die spreken vanuit hun betrokkenheid en professionele ervaring met HELLP-patiënten. Doel is om HELLP-ervaringen uit verschillende invalshoeken te belichten en de lezer zo een totaalbeeld te geven van wat HELLP allemaal kan betekenen.

Featured

Zelf gratis 'thuisbezorgd', brengt hij nu andermans kinderen ter wereld

Aucke Lyclama a Nijeholt - zelfstandig verloskundige - 'Mijn zusje Wilma werd geboren als twaalfde in de rij. De huisarts zei tegen mijn ouders: 'De volgende is voor mijn rekening. Die bevalling doe ik gratis voor jullie.' Met een knipoog gezegd natuurlijk, maar hij hield woord. Toen ik werd geboren als dertiende en jongste kind, hoefden mijn ouders niets te betalen. Aucke glimlacht: 'Nu zet ik ze zelf op de wereld, als verloskundige hier in Utrecht. Mooi toch?'
Featured

Als ik weet dat ik er alles aan gedaan hebt, laat ik het los

Ruth Smilde - klinisch verloskundige, ziekenhuis Westeinde, Den Haag - De Turkenpoli. Zo wordt ziekenhuis Westeinde in de volksmond ook wel genoemd. Een wat schamper klinkende bijnaam als symbool voor een divers opgebouwde patiëntengroep van veelal verschillende nationaliteiten. Bij binnenkomst op de afdeling verloskunde straalt prinses Maxima mij tegemoet. Haar foto, genomen bij de opening van een nieuwe unit, hangt recht tegenover de 'verloskamer' van Ruth Smilde en haar collega-verloskundigen. Zelf beviel Maxima in het Bronovoziekenhuis in een ander deel van Den Haag. Daarmee illustreert haar portret onbedoeld een onderscheid in het type patiënten dat hier de afdeling frequenteert.
Featured

Een kraamverzorgende met een leeuwenhart

Tiny van Leeuwen-Ammerlaan (81) - voormalig kraamverpleegkundige - 'Heb je al eens verkering gehad?', vroeg ooit een jonge vader aan haar. Kraamverzorgende Tiny verzon ter plekke een antwoord:'Ja, maar zijn achternaam,'Naaktgeboren', sprak me niet aan.' De vader, al even adrem, reageerde: 'Mijn zus had verkering met een man die 'Borst' heette. Als ze op bezoek kwamen, was het altijd 'daar komen de Borsten'.' Al die jaren hield ze contact met dit gezin. 'Toen ik ging trouwen met Bram van Leeuwen, verschenen ze op het feest. Daar plaagden ze me nog met deze anekdote. Geen 'mevrouw Naaktgeboren', maar 'mevrouw Van Leeuwen'. Een bepaald heroïsch klinkende achternaam.
Featured

Haptonomie als preventie in turbulente tijden

Brigitte Pouwels - haptonome - 'Kinderen krijgen kan een stel enorm verbinden. Maar een moeizame zwangerschap of bevalling laat sporen na. Niet alleen verliest de vrouw het vertrouwen in haar lichaam en bouwt ze door de ervaren stress moeilijker contact op met haar kind, het vergroot ook de kans op een verwijdering tussen partners. Met haptonomische begeleiding creëer je in turbulente tijden een basis waarop je kunt teruggrijpen. Een soort preventie in een risicovolle tijd.'
Naar boven